top of page
BALU_logo3.png
Eye-tracking og EEG i BALU-studien

Bildedryss av eye-tracking og EEG

i BALU-studien

Eye-tracking og elektroencefalogram (EEG) er helt ufarlig metoder som er mye brukt for å studere ulike kognitive funksjoner hos barn, inkludert orientering og oppmerksomhet.

 

Hva er eye-tracking?

Eye- trackeren er et lite, men spesialisert kamera som fanger opp barnets øyebevegelser. Det eneste som trengs for å utføre eye-tracking er å måle avstanden mellom kameraet og barnets øynene, samt å sette et lite klistremerke på barnets panne som hjelper kameraet å måle presist. ​

Hva er EEG?

Hjernen produserer hele tiden elektriske signaler som indikerer hvor mye tid som går med til å bearbeide ulike former for informasjon. Med EEG kan vi måle disse signalene. I praksis måles de ved hjelp av små elektroder som er festet på en elastisk hette. For å øke signalstyrken, påføres hver elektrode litt gelé som lett kan vaskes av etterpå. 

Hvordan bruker vi eye-tracking og EEG?

Barnet får se en kort film og spille et PC-spill laget for små barn. Mens barnet ser på filmen og spiller registrerer eye-trackeren barnets øyebevegelser og elektrodene i EEG-hetten de elektriske signalene hjernen.

 

Det er mulig å ta pauser underveis, og da kan barnet bevege seg fritt omkring.

 

Det kan være utfordrende for små barn å være med på eye-tracking og EEG-studier fordi det krever en del med hensyn til tålmodighet. Derfor forventer vi ikke at barnet vil være med, men om foreldrene samtykker til det forsøker vi å få til noe, og avslutter vi heller dersom det ikke går.

 

Hva er det behov for av forberedelser?

Det tar ca. 5 minutter å gjøre barnet klar til EEG-undersøkelsen. Dette gjør vi:

  1. Hetten settes på barnets hode

  2. Elektrodene påføres litt gelé

  3. Elektrodene beveges litt slik at de er i kontakt med barnets hodebunn

De fleste barn ser på en liten film på PC’n mens vi gjør dette.

 

Hvorfor bruker vi eye-tracking og EEG?

Fra tidlig alder bruker barn kognitive funksjoner som for eksempel oppmerksomhet og orientering i sin interaksjon med omgivelsene. Som med kroppen generelt vet vi at kognitive funksjoner utvikles med alderen, men det gjenstår fortsatt mye forskning før vi forstår hvordan denne utviklingen skjer i barnehagealderen. Ved å bruke eye-tracking og EEG kan vi bidra til mer kunnskap om slike funksjoner og hvordan de utvikles.

 

Hva er mulig ulemper?

Selv om eye-tracking og EEG er helt ufarlig, kan noen barn være sensitive for berøring eller ikke like og ha på EEG-hette eller klistremerke på pannen. I så fall vil barnet naturligvis få slippe å gjennomføre denne delene av studien. 

Eye-trackingen og EEG-målingene vi gjør i BALU-studien er ikke egnet til å fange opp medisinske tilstander (som for eksempel epilepsi eller synsvansker). Data fra disse målingene skal utelukkende bli brukt i forskningen.

BALU1.jpg
BALU2.jpg
BALU3.jpg
Skjermbilde 2019-03-07 kl. 16.42.56.png
IMG_9188.jpg

Bamsen BALU er klar for å spille PC-spillet med eye-tracking klistremerket i pannen.

Bamsen BALU har fått på seg EEG-hetten.

Her smøres elektrodene med gele. Vi varmer opp geleen slik at det ikke føles ubehagelig å få den i hodebunnen. 

Etter at elektrodene er smurt med gele og alle elektrodene lyser grønt setter vi igang med å spille PC-spillet.

Her er alt av utstyr vi bruker i BALU-studien til å gjennomføre eye-tracking og EEG.

bottom of page